Výbava pro prvňáčka: Co je potřeba do první třídy?

Čeká vaše děti po prázdninách velký krok v podobě nástupu do první třídy? Aby byl váš malý školáček na vše důkladně připraven, vypracovali jsme pro vás seznam důležitých věcí a pomůcek, které byste mu pro nadcházející školní docházku měli nachystat, a které by mu rozhodně neměly chybět.   

Instagram příspěvky Monbaby-3

Školní batoh nebo aktovka 

Ta nejdůležitější a dětmi nejvíce dotazovaná věc je samozřejmě školní aktovka. Jaká by měla být a jak ji správně vybrat, si můžete přečíst zde. Nezapomeňte však při pořizování pohlídat její nízkou váhu, ergonomické a anatomické vlastnosti, reflexní prvky a samozřejmě schválený design!:) 

Penál a psací potřeby 

Druhou položkou na seznamu je rozhodně školní penál. Vybírejte stejně jako aktovku z kvalitních značek, každodenním používáním a nekontrolovanou manipulací na lavici se vám tento výběr rozhodně osvědčí. Penál měl být vybaven obyčejnými tužkami (nejlepší jsou ergonomicky tvarované, vhodné pro malé ruce), a sadou kvalitních pastelek. Ověřte při nákupu ty, které se nelámou, protože i když je vaše dítě pečlivé a šikovné, penál je nejvíce padající věcí ze školní lavice, a vy jinak už v listopadu nebudete mít co ořezávat:) 

Facebook Ads - 2024-08-01T094818.889

S výběrem psacího pera nechvátejte. Tady je potřeba být obezřetný a raději počkat na instrukce ze školy. Některé první třídy používají první týdny/měsíce jen obyčejnou tužku, až po nějaké době přechází na pero. První pera většinou vybírá paní učitelka/učitel, kteří preferují pro svoje žáky konkrétní, ověřené typy. Je totiž velmi důležité, aby malým školáčkům pero umožňovalo správný úchop a bylo co nejvíce pohodlné.  

V penále byste měli mít ještě kvalitní gumu a nůžky, malé pravítko a ořezávátko (ideálně s nádobkou na odpad), pokud máte například široký nebo vícepatrový penál, přidejte bezpečné, omyvatelné fixy.

Další školní pomůcky v aktovce

Váš školák bude také samozřejmě potřebovat sešity a k nim vhodné obaly. I zde platí, že ve většině případů dostanete seznam konkrétních typů ze školy (čtverečkované, linkované, čisté, obvykle jsou to formáty A5 nebo A4). Co vřele doporučuji, je jít koupit obaly rovnou se sešity a učebnicemi v ruce, nebudete pak zaskočení jako já každé září, kdy vám bude zaměstnanec v papírnictví jmenovat patnáct velikostí obalů a ptát se, který si račte přát:)

Praktickou pomůckou jsou tvrdé desky na sešity, které pomáhají jednak s přehledností v aktovce, ale také udržují sešity a učebnice v dobré kondici:)

Můžete připravit i nějakou příruční taštičku nebo zavírací sáček na drobné předměty jako je lepidlo, různé barevné zvýrazňovače, ozdobné izolepy či cokoli, co vaše děti milují a nutně potřebují:)

Facebook Ads - 2024-08-05T112459.042

Přezůvky a sáček na přezůvky

Pohodlné a bezpečné přezůvky jsou další důležitou věcí do školy. Většina škol doporučuje pro první ročníky uzavřené boty, ale určitě nejsou problém ani například zdravotní pantofle. Opět, velmi vhodné je vybrat společně s vaším potomkem:) Do školy je každý školák nosí v praktickém sáčku, který může ve školní skříňce sloužit i jako bezpečný prostor na ukládání věcí.

Tip:

Mnoho výrobců dnes nabízí kompletní školní sady - v jednom designu tak můžete koupit společně školní batoh či aktovku, penál, sáček na přezůvky, případně desky či jiné doplňky. Některým z nás to usnadní mnoho práce a uleví od zbytečného vybírání:)

 

Výtvarné a pracovní činnosti

Další potřebnou věcí každého prvňáka je kufřík na výtvarnou výchovu - vyberte ideálně dost prostorný, protože do něj musíte narovnat vodové barvy a štětce, voskovky, modelínu, zástěrku, ubrus, sadu barevných papírů, lepidlo, nůžky, tuš, špejle a mnoho dalších drobností, které je velmi těžké během celého roku udržet v takovém stavu, aby se kufřík dal vždy pohodlně zavřít:) Je neuvěřitelné, jak se věci dokážou ve škole nafouknout a zvětšit:)

Facebook Ads - 2024-08-01T095403.803

Sportovní výbava na tělocvik

Pohodlné sportovní oblečení a vhodná obuv do tělocvičny nebo na školní hřiště, to jsou věci, které budete muset vměstnat do dalšího sáčku/tašky. Nedivte se, že v něm na konci školního roku objevíte to, co jste nikdy neviděli a postrádat polovinu toho, co jste tam sbalili:)

Krabička na svačinu a láhev na pití

To, co všechny prvňáky zajímá ve škole úplně nejvíc, je svačina na ten konkrétní den (míněno zcela vážně:). Takže svačinová krabička bývá první měsíce většinou atraktivnější a důležitější než správně napsaný úkol:) Existuje mnoho tipů na ty nejvhodnější - za sebe mohu vyzdvihnout ty z kvalitního plastu (nebo nerezu, ale ten je těžší), menší, které nezaberou moc místa, a hlavně dělené. Dělení si zkontrolujte, aby se jídlo opravdu nepromíchalo do sousedních přihrádek, protože to je něco, co bych nepřála, aby se stávalo ani otrlým svačinářům. K tomu samozřejmě odolná a snadno otevíratelná láhev na pití. I zde doporučuji kvalitní produkt - dobře omyvatelný, protože to bude každodenní rutina pro vás, maminky, a mýt každý den něco, co po několika týdnech už umýt nelze, je prostě za trest.  

Facebook Ads - 2024-08-05T112514.197

Osobní věci a doplňky

Co uvidíte na každém školákovi, je určitě praktická šňůrka na klíče nebo vstupní kartu. Postupem času bude jistě ověšena řadou ozdob a přívěsků, takže její váha bude přibližná váze penálu:) Důležité však je, že pomáhá novým školáčkům mít klíče neustále u sebe a odložené je téměř nezapomenout (až je přesto budete jednou hledat, budou v jídelně na tácu s dojedeným obědem, i se šnůrkou, není zač:). Praktické věci jako jsou kapesníčky má většina tříd ve výbavě, případně si jen zjistěte, zda je potřeba hrneček nebo ručník. Co doporučuji velmi je ovšem nazouvák do skříňky. Věc, která dětem několikrát denně usnadňuje život, vám při čekání a vyzvedávání jakbysmet:)

Důležitá věc pro vás rodiče je ještě označování věcí. Nejen sáček z tělocvikem vás může zaskočit, stává se, že i v běžný den přijde vaše ratolest domu v úplně cizím svetru a dle zpráv od školních vychovatelek umí i některé děti dojít domu například bez kalhot:) Všechny věci - konkrétně pro malé prvňáčky - určitě podepište jménem nebo označte štítkem, abyste předcházeli nežádoucímu překvapení:)

Ať už bude váš seznam kompletní nebo ne, nezoufejte:) Veškeré přípravě, kontrole a zařizování jsou určeny první zářijové dny, kdy vám škola dodá potřebné informace a požadavky, se vším poradí a pomůže:) Na vás je hlavně těšit se společně s vaším malým školákem na nové začátky a užít si co nejkrásnější start do velkého školního světa!

Přeji všem prvňáčkům, aby vykročili pravou nohou

Vaše Tereza z Monbaby

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz