Pokojíček pro sourozence: Jak ho zařídit?

Pokud máte doma více potomků, kteří spolu obývají společný pokoj, bývá někdy poměrně složité skloubit vybavení s jejich aktuálními zájmy a preferencemi hraček. Jak zařídit dětský pokojíček, pokud se jedno z dětí například blíží školnímu věku a druhé teprve obchází svět svými prvními krůčky? Chtěli byste každému z nich dopřát adekvátní pohodlí a vybavení, přestože se musíte držet mantinelů jednoho omezeného prostoru? Prozradíme, jaké hračky a doplňky vybrat, aby si každý z nich přišel na své a zároveň se vám pokojíček nebezpečně neplnil:)

 

156

 

Patrové postele 

Tím nejzákladnějším a nejlepším úsporným řešením ve společných dětských pokojích jsou patrové postele. Můžete zvolit buď klasické, přesto originální designové postele, které budou vypadat skvěle i v těch nejmenších interiérech. Nebo se můžete rozhodnout pro jednu z oblíbených domečkových postelí. Ta bude v noci pro vaše sourozence tím nejbezpečnějším odpočinkovým útočištěm, ve dne se však dokáže proměnit na nedobytnou pevnost, propracovaný bunkr nebo kouzelný zámek. 

 

Facebook Ads-202

 

Pokud máte doma zatím jednoho raubíře, ale plánujete sourozence nebo už ho dokonce čekáte, můžete pořídit multifunkční postýlku 7v1, kterou využije starší sourozenec a po narození brášky nebo sestřičky s snadno přemění na kolébku, přístavnou nebo klasickou postýlku. 

 

208

 

Multifunkční pohovky alias domácí hřiště

Dětský pokoj má být kromě hraní i místem odpočinku. Pohodlí a ten největší komfort při odpočinku zajistí v dětském pokoji například pohodlné pohovky. Skvělé na nich je, že jsou multifunkční - vedle odpočinku jsou také skvělým parťákem na hraní. Díky jednotlivým a snadno přemístitelným blokům nabízí nespočet kombinací, které mohou vaše děti při hraní a lenošení využít. Zabaví tak různé věkové kategorie a využijete je opravdu velmi dlouhé období. Tyto pohovky také můžete podle věku vašich dětí nakombinovat například s pohodlnými křesly nebo zábavnými bazénky s míčky. V těch si rádi vyhrají i starší sourozenci. 

 

1_3

 

Taburety a sedací vaky 

Skvělou volbou pro různě staré sourozence jsou sedací vaky a taburety. Tyto velmi praktické doplňky jsou lehké a snadno se s nimi manipuluje, takže si je lze jednoduše kamkoli poponést, pokud některý ze sourozenců například potřebuje chvíli soukromí. Využijete je už od batolecího věku na první hry a mazlení, skvěle poslouží při zkoušení prvních akrobatických kousků, ale také jako pohodlné místo na čtení, učení nebo úplně obyčejné povalování pro děti větší.  

 

152

 

Dřevěné balanční houpačky jako multufuknční zázrak

Naprosto bezkonkurenčně nejvíce využitelným prvkem v dětském pokoji bývá balanční houpačka. Je to přesně jedna z těch věcí, která je obsazená vždy, když vejdete do dětského pokoje. Ať už se v ní pohupuje a odpočívá batolátko nebo trénuje koordinaci pohybů školák. Její největší výhodou je, že při troše fantazie v ní uvidíte opravdu nepřeberné množství věcí. Někdo kolébku, stůl, houpačku. Jiný most do kouzelné říše, tajnou skrýš, praktický pult v obchodě s plyšáky nebo vesmírnou loď připravenou k odletu. K houpačce lze také připojit stolní desku, skluzavku a další příslušenství. 

 

4_3

 

Zdravý pohyb i chvíle soukromí 

Nejen dostatečný a důležitý pohyb vám v dětském pokoji zajistí třeba trojúhelníkový dřevěný žebřík . Má stovky možných využití již od velmi útlého věku - prolézačka, žebřiny, domeček, bunkr. Žebřík dává dětem možnost volného pohybu podle svých aktuálních a věku adekvátních možností.  S praktickým potahem poslouží i jako místo soukromí či úkryt při hře na schovávanou. 

 

Facebook Ads (25)

 

Učící věže

V mnoha domácnostech už si bez učící věže ani nedovedou představit běžný život. Je každodenním pomocníkem jak pro mladší sourozence, kteří se učí objevovat svět dospělých a snaží se pomáhat, tak pro starší děti, které učící věž využijí například jako stolek na malování nebo tvoření. 

 

1 (3)

 

Nezapomínejte na knihovnu

Žádný dětský pokoj se také neobejde bez knihovny. Pro sourozence můžete zvolit "zábavnou" knihovnu ve tvaru domečku, která zaujme i mladšího bráchu nebo ségru. Ve spodních policích najde obrázkové knížky a vyšší patra budou pro první čtení nebo školní učebnice. 

 

3_3

 

Úložné prostory a koše nejen na hračky

Alfa a omega harmonického prostoru:) Děti by už od mala měly vědět, kde mají věci své místo. Pomůže jim to v životě a vám to ušetří spoustu drahocenných hodin úklidu. A navíc, koš nebo organizér na hračky nemusí být vůbec nudný kus nábytku. Může se stát svébytnou hračkou a parťákem při hře.

 

2_3

 

Domácí hřiště

Snem dítěte v každém věku je mít doma herničku:) To jde velmi snadno zařídit díky domácím hřištím, které využijí děti všech věkových kategorií. Nejen, že se zabaví na dlouhé hodiny, ale dopřejete jim i tolik potřebný pohyb. Velmi oblíbené jsou například pěnová hřiště, která jsou snadná na manipulaci i pro menší děti. Pořídit ale můžete i nejrůznější prolézačky, hrazdy, houpačky a jiné vychytávky, které děti milují.

 

347

 

Hračky pro různé věkové kategorie

Co se týče společných hraček, zárukou úspěchu a dlouhodobé obliby pro děti různého věku bývají obecně hračky a vybavení na profese , dětské kuchyňky, obchody či dílny. Rozvíjí totiž kreativitu a představivost v dlouhém období jejich vývoje, nabízí skvělou zábavu a nekončící množství her pro opravdu různé věkové kategorie. 

Podobný princip mají i hudební nástroje.  Děti si jednak hraním na nástroje procvičují manuální a sluchové dovednosti, ale také posilují přirozený smysl pro rytmus. Navíc je to jedna ze skvělých příležitosti, jak spolupracovat, není totiž nad sourozeneckou hudební kapelu!:) 

Ověřené a skvělé activity boardy jsou obecně velmi smysluplné hračky. Zabaví již od batolecího věku a nekončí ani u věku předškolního. Obsahují totiž mnoho prvků, které se děti postupně učí ovládat.  

Generacemi ověřenou jistotou jsou samozřejmě stavebnice a kostky. Mnoho hodin skvělé zábavy, zapojení vlastní fantazie a nespočet společných a originálních staveb a výtvorů do kterých se často rádi zapojí i rodiče nebo minimálně tatínci:)

Jak vidíte, omezení prostorem nemusí nutně znamenat omezení ve vybavení, pohodlí a už vůbec ne zábavě! Naopak!:) Sdílený pokojíček je skvělým obdobím pro posílení sourozeneckého pouta a vztahů, a rozhodně to neznamená, že každý musí mít to “svoje”:) A věřte, že až jednou každý z nich bude mít své vlastní pohodlí, budou jistě s láskou a úsměvem vzpomínat na roky strávené v jednom pokoji:) 

Vaše Tereza z Monbaby

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz