Montessori výchova - čím si získala svou slávu?

„Pomoz mi, abych to dokázal sám“

Maria Montessori

Pro někoho noční můra:), pro druhé smysluplná metoda a přístup k výchově dětíMontessori pedagogika si od svého vzniku na počátku 20 století získala mnoho příznivců, ale i odpůrců. Pojďme si tento jedinečný přístup trochu přiblížit, vysvětlit si jeho základní principy, ukázat si, jak můžete Montessori metodiku jednoduše aplikovat i doma a jaké jsou naše doporučení na Montessori hračky, které nejen baví, ale hlavně rozvíjí vaše děti.

Facebook Ads (20)

Co je Montessori metoda?

Montessori je vzdělávací metoda vyvinutá italskou lékařkou a pedagožkou Marií Montessori na počátku 20. století. Tento jedinečný a čím dál populárnější přístup k výchově a vzdělávání dětí je celosvětově uznávanou metodou pro svůj velmi inovativní přístup - vzájemný respekt a úctu.  

Pokud chcete velmi obecně - je to metoda respektující přirozený vývoj dítěte - podporuje jeho samostatnost, zodpovědnost a lásku k učení. 

Montessori metoda je založena na vytvoření prostředí, ve kterém mohou děti naplno rozvíjet svůj potenciál. Klade velký důraz na respektování konkrétních potřeb a zájmů i celkovou individualitu. Děti se díky metodě učí být zodpovědné za své vlastní učení. Rozvíjejí důvěru ve své schopnosti, což je velká služba pro jejich sebevědomí a nezávislost. Celá metoda povzbuzuje k řešení problémů, experimentování a kreativnímu myšlení. 

Pokud vás Montessori metoda láká, měli byste znát několik principů, které jsou jejími tzv. základními kameny. 

Facebook Ads-248

Klíčové principy Montessori 

Důležitým prvkem Montessori metody je vhodné a předem přizpůsobené prostředí - pokojíček, dětský koutek nebo ideálně celý byt. Zkrátka prostředí, které dítě motivuje, nabádá a láká k učení. Jsou v něm připraveny hračky, předměty a aktivity, které podporují zkoumání a objevování, kde se děti mohou svobodně pohybovat a realizovat. 

Maria Montessori věřila, že děti se nejlépe učí prostřednictvím vlastních zkušeností a interakcí s prostředím.

Jsou proto považovány za aktivní účastníky a vybírají si aktivity podle svých vlastních zájmů a potřeb. Děti tak necháváme na základě jejich vlastního rozhodnutí zvolit si, s čím si budu hrát/učit se, o co se aktuálně chtějí zajímat, kde a kdy si budou hrát/pracovat, potažmo s kým. 

Montessori metoda podporuje dětskou samostatnost a nezávislost. Motivuje děti k tomu, aby se učily a pracovaly samostatně, čímž si dobře vybudují důvěru ve své schopnosti a vlastní zodpovědnost.

Facebook Ads (34)

Rodič/učitel v Montessori výchově/výuce zastává roli jakéhosi průvodce. Ideálně laskavého a respektujícího:) Namísto klasického předávání informací podporuje dítě v jeho vlastním procesu učení a podle potřeby nabízí pomoc a podporu. 

Montessori metoda respektuje individuální tempo učení každého dítěte. Děti mají možnost pracovat na úkolech tak dlouho, jak potřebují, bez jakéhokoli tlaku a rychlosti.

Ruka jako nástroj učení neboli praktické činnosti a práce s materiály jako základ Montessori učení. Děti se velmi dobře učí prostřednictvím smyslových zkušeností, které jim pomáhají rozvíjet motorické dovednosti a pochopení abstraktních konceptů.

Facebook Ads (55)

Ve školství zahrnují Montessori třídy často smíšené věkové skupiny, které umožňují starším dětem učit se odpovědnosti a mladším dětem získávat inspiraci od svých starších spolužáků. Smyslem těchto věkově heterogenních skupin je vytvořit prostor a vhodné příležitosti pro spolupráci. 

Montessori v každodenním životě

Montessori metodu můžete od velmi útlého věku lehce aplikovat při výchově doma. Základem je vhodné prostředí - a vězte, že není založené na obrovském množství hraček a vjemů. 

Méně znamená více - i to je jedno z hesel Montessori. I v dětském pokojíčku stačí mít jen několik dobře zvolených hraček a aktivit. Přeplněné koše nijak nesouvisejících hraček nahraďte za několik smysluplných. Ideálně v otevřených poličkách nebo regálech, aby byly snadno rozpoznatelné a přístupné a zároveň vašim malým umožňovaly snadný úklid. Volte jen takové věci, které vaše děti aktuálně baví. Hračky schovávejte a postupně střídejte, vyměňujte s kamarády:)

Vytvářejte příležitosti, aby vaše děti mohly být samostatné a nezávislé. Zapojujte je do jednoduchých domácích prací - úklidu, pomoci v kuchyni. Nemusíte je hned pouštět k přípravě vajec Benedikt, začněte třeba přípravou vlastní odpolední svačinky:) Konkrétně vaření a uklízení jsou báječné příležitosti k učení. Nedělejte však nic zbytečně za ně, nepřerušujte je a nepředělávejte, důvěřujte!:)

Facebook Ads-199

Příroda je nejlepší učitel:) Pokud nemůžete pravidelně s dětmi do přírody, přineste si kousek přírody domů. Udělejte si doma malou sbírku přírodních materiálů, udělá mnoho práce za vás - obohatí děti o rozmanité smyslové zkušenosti a bude je vybízet ke zkoumání a tvoření.

Později můžete na vaše výchovné přístupy doma navázat a vybrat si z řady mateřských i základních škol, které se Montessori metodou řídí. Díky této metodě se u dětí často rozvine hluboká a celoživotní láska k učení a stávají se sebevědomými, zodpovědnými a zvídavými jedinci. Nejen proto je Montessori velmi oblíbená.

Ačkoli byla vymyšlena před více jak sto lety, je vnímána jako velmi nadčasová. 

Montessori hračky - jaké druhy existují a jak správně vybrat?

Nabídka Montessori hraček je dnes opravdu široká. Pro některé z nás může být až obtížně se ve velkém množství nabídek vyznat. Níže pro vás shrneme několik základních druhů, které by vás - pokud jste fanoušky Montessori metody - neměly minout.

Dřevěné bloky  

Tyto dřevěné bloky podporují rozvoj jemné motoriky, prostorové představivosti a kreativity. Učí děti logickému myšlení, koordinaci ruka-oko a rozpoznávání tvarů, velikostí a rovnováhy.

Senzomotorické desky

Tato vzdělávací pomůcka je velice oblíbenou, všestranně rozvíjející hračkou. Obsahuje řadu prvků, které se děti učí ovládat a které využijí v praktickém životě (vypínače, zámky, tkaničky, ozubená kolečka). Vede právě k požadovanému učení hrou. Vedle toho rozvíjí jemnou motoriku, trpělivost, zručnost, logiku a kreativitu.

Učící věže 

Oblíbené multifunkční věže dnes najdete v mnoha domácnostech s malými dětmi. Umožňují bezpečné lezení a pohyb v domácím prostředí, podporují hrubou motoriku i dětskou kreativitu a stimulují potřebnou sebedůvěru a nezávislost. Dítě s vámi může pohodlně vařit, připravovat si svačinky, malovat si nebo vám pomáhat v jiných činnostech.  

Vkládací hračky 

Hračky s vkládacími prvky rozvíjejí jemnou motoriku a koordinaci ruka-oko. Učí děti poznávat barvy a tvary a zároveň rozvíjí jejich jemnou motoriku. Učí trpělivosti a řešení problémů.  

Montessori barevné desky

Tyto barevné desky učí děti rozpoznávat a třídit barvy. Pomáhají při pochopení jejich překrývání, podporují logické myšlení, rozvíjí manuální dovednosti a zlepšují schopnost soustředění.

Panenky s oblečky

Dětské panenky obecně pomáhají rozvíjet dětem dovednosti v oblékání a svlékání. Posilují totiž jemnou motoriku a koordinaci. Učí děti potřebně trpělivosti a samostatnosti.

 

Montessori puzzle 

Puzzle jsou obecně velmi oblíbená - posilují jemnou motoriku, koncentraci a paměť. Rozvíjí logické myšlení a učí řešení problémů. Vedou děti k trpělivosti a soustředění. 

 

 

Manipulační deska s vodními prvky

Manipulační desky jsou velmi zábavné vzdělávací hračky. Rozvíjí koordinaci, představivost a jemnou motoriku. Podporují praktické dovednosti, jako je například práce s vodou nebo s míčky. Učí děti o koncentraci a přesnosti.

 

Houpací balanční prkno

Skvělou pohybovou montessori pomůckou jsou balanční prkna. Ta nabízí neomezené možnosti cvičení a her, při kterých děti přirozeně posilují stabilitu a obratnost, rozvíjí jemnou i hrubou motoriku a posilují svaly.

 

Montessori houpačka a skluzavka

Tento set nabízí v Montessori herně obrovské množství využití. Rozvíjí dětskou kreativitu, fantazii, motorické schopnosti a soustředění. Vede ke zdravému pohybu, posiluje svaly a trénuje rovnováhu.

 

Tip:

Velký sortiment Montessori hraček najdete jednoduše v této kategorii.

 

Všechny Montessori hračky jsou navrženy tak, aby podporovaly samostatné učení a rozvoj dětí prostřednictvím praktických a smyslových aktivit. Investice do kvalitních hraček může pomoci vašim dětem rozvíjet klíčové dovednosti, které jim poslouží po celý život.

Důležité je však vybírat hračky, které odpovídají věku, ale také zájmům vašich dětí. Měly by podpořit jejich přirozenou zvědavost a touhu po poznávání. 

Přínos Montessori metody

Maria Montessori zanechala světu cenný odkaz v podobě své jedinečné vzdělávací metody. Její principy a techniky nabízejí cestu k vytvoření prostředí, ve kterém mohou děti rozvíjet svůj potenciál a stát se sebevědomými, zodpovědnými a zvídavými jedinci. Prostředí, které je pro děti svobodným prostorem, kde zažívají touhu objevovat, zkoumat a zkoušet. Prostředí, kde má každý radost z toho, že něco dokáže:) 

Vaše Tereza z Monbaby

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz