Jak zařídit pokojíček pro předškoláka nebo školáka?

Pokud váš potomek právě opustil nebo brzy opustí brány školky a stane se velkým školákem, nastává pro rodinu většinou velká změna. Tato změna si kromě nového režimu a budoucích povinností žádá i přizpůsobení dětského pokojíčku. To ovšem nemusí být nijak zásadní, pokojíček by však měl být plně funkční pro potřeby této nové role a přitom zůstat odpočinkovým a hravým místem.   

 Facebook Ads (53)

Zóny v dětském pokojíčku

Abyste splnili všechny aktuální požadavky a pokojíček zůstal stále přehledný a pro všechny dětské potřeby funkční, je ideální pokoj rozdělit do několika pomyslných zón. 

Učební zóna

Každý školák potřebuje svůj učební prostor. Ideálně rostoucí psací stůl, rostoucí židli, úložné nebo odkládací prostory na školní pomůcky. Pokud  stůl teprve vybíráte, můžete se nechat inspirovat jedním z těchto krásných dřevěných.zaoblené hrany a mírně nakloněnou pracovní desku, díky které nejsou dětské ruce a zápěstí tolik namáhané. Pod psací deskou je navíc práh, o který se dají zapřít nohy, takže sezení u stolu je pro děti mnohem zdravější a pohodlnější.  

 Blog obrázky (1)

Můžete vybrat také jeden z rostoucích stolů, který bude pro předškoláky plnit i funkci zábavnou. Je ve tvaru domečku (takže ho snadno využijete například na loutkové divadlo:) a jelikož má tři úrovně nastavení, poroste přirozeně a dlouho s vašimi dětmi.

Blog obrázky (2)

Tip Monbaby! Chcete stůl, který s vaším dítětem poroste od první třídy až do maturity? Vyberte jeden z našich rostoucích polohovatelných stolů a můžete si být jisti, že se vám tato investice vyplatí. Naše stoly jsou odolné, stabilní a ergonomické. Stoly můžete nastavit podle aktuální velikosti dítěte a zajistit mu správný sed a zdravá záda.

U každého stolu také nezapomeňte na dobré osvětlení! :)

Ergomonická židle je další důležitou součástí pokojíčku pro školáka, u které je důležité zvážit správný výběr. Volte takovou židli, která je polohovatelná, umožňuje nastavit správnou výšku a zdravý sed. Naše rostoucí židle mají navíc podnožku, díky které se díte dobře zapře nohami a bude sedět rovně.

Set ergonomické židle a stolu pro školáky

Školní docházka vyžaduje také uložení učebnic a sešitů. Tato dětská knihovna vám může skvěle posloužit právě na všechny školní pomůcky. 

 Facebook Ads-205

Herní zóna

Další a velmi důležitou zónou zůstává ta herní. Pro děti je obecně velmi dobré, když ke všem svým hračkách mají volný přístup a přirozený přehled o jejich umístění. Ideální jen proto uložit hračky do otevřených regálů a poliček, kam se dětem budou také snadno vracet. 

 Facebook Ads-199

Pokud chcete malým předškolákům pokojíček něčím oživit, přikládáme seznam několika oblíbených prvků, které děti jednak velmi zabaví, ale také uvolní a zároveň protáhnou:)

Jedním z takových doplňků je balanční prkno. Tato prkna jsou obecně velmi šikovnou pohybovou pomůckou, nabízí neomezené množství cvičení a her. Jejich používáním děti přirozeně posilují stabilitu a obratnost, rozvíjí jemnou i hrubou motoriku a posilují svaly.

 Facebook Ads (54)

Pokud vám to domácí prostor umožňuje, můžete pořídit například celé dětské domácí hřiště a tím se vašim dětem postarat o dokonalé a dlouhodobé vyžití. 

Facebook Ads (32) 

Pro menší, ale i tak ambiciózní prostory, jsou skvělá pěnová hřiště se suchým bazénkem.

 Facebook Ads - 2023-11-27T103106.511

Pokud se vám ani jedno z hřišť do dětského pokoje nevejde, nevadí:) Jistě se vám vejde tato dřevěná houpačka! Je to velmi oblíbená věc rozvíjející všechny smysly. Dá se využít jako klasická houpačka (z jedné strany je hladká), druhá část je však členitá (grafomotorická) a má na sobě vyřezané tvary, které mohou děti libovolně obkreslovat. 

Facebook Ads - 2023-11-08T111632.927 

Víceúčelové využití nabízí i tato montessori kladina, která je skvělým pomocníkem nejen pro pohybový rozvoj a získání rovnováhy. Slouží ovšem i jako naprosto skvělá hrací pomůcka - z jedné strany je silnice pro auta, z druhé strany jsou čísla, matematické znaky a tvary - ideální pro všechny školáky :)

 Facebook Ads (18)

Zóna pro čtení a aktivní odpočinek 

Pohodlné křeslo nebo gauč, polštáře či sedací vaky spolu s knihovničkou plnou dětských knih = ideální prostor pro relaxaci:) I taková část by v dětském pokoji neměla chybět. 

 1_3

Multifunkční a designově vymazlené je například toto křesílko. Díky příjemnému manšestru poskytuje velmi pohodlné posezení a povalování, navíc u vás doma bude skvěle vypadat:)

Dobrou volbou jsou také rozkládací křesla Shappy. Ta jsou zaměřená především na pohodlí a praktičnost, ve vteřině z nich však můžete vytvořit útulný a pohodlný bunkr.  

 

Sedací vaky jistě znáte, jsou favority nejen v dětských pokojích, ale i v dalších částech bytu nebo na zahradě, dá se na nich skvěle sedět, ležet, odpočívat i řádit.

 Facebook Ads (64)

Pokud vaše dešti mají například sdílený pokoj, mohou vyžadovat určité soukromí. To jim můžete zajistit krásným stanem/teepee, který dokáže v dětském pokoji posloužit mnohem víc, než jen jako indiánské útočiště:)

Kreativní zóna

K rozvoji dětské kreativity existuje mnoho způsobů. V dětském pokoji jí můžete podpořit například jednoduchou nástěnkou, kreslící tabulí, vitrínou pro nalezené poklady a přírodniny, všestrannými activity boardy. Velmi jednoduše to však umocníte i světlými a veselými barvami:) 

 Facebook Ads - 2023-11-08T112115.643

Smysluplné hračky

Aby se vás malý školáček zabavil, ale při tom rozvíjel všestranné dovednosti, doporučujeme mu pořídit smysluplné "vzdělávací" hračky splňující principy Montessori pedagogiky. Typy na ně najdete ZDE.

Ať už zvolíte cokoli, jistě dokážete vytvořit místo, které bude pro vašeho předškoláka či školáka velmi příjemné nejen pro plnění všech svých povinností, ale také mu bude oblíbených zázemím pro všechny jeho dětské hry a důležitým osobním útočištěm:)

Vaše Tereza z Monbaby

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz