Jak správně vybrat první batoh/aktovku pro prvňáčka?

S polovinou letních prázdnin se nezadržitelně blíží i nový školní rok. Pokud máte doma natěšeného školáka, který brány školy překročí poprvé, možná už se porozhlížíte po tom nejdůležitějším podzimním doplňku - školní aktovce či batohuRozdíl mezi aktovkou a batohem není nijak velký. Kromě tvaru by se svými vlastnostmi vhodnými pro školní docházku neměly lišit. Ať už preferujete jedno nebo druhé, pamatujte, konkrétní výběr byste neměli brát na lehkou váhu. Je to totiž věc, kterou váš malý školák bude na svých bedrech nosit denně, proto je na místě se neunáhlit a vše dobře rozmyslet. Správná aktovka i batoh by měly splňovat několik zásadních parametrů - a vy byste měli v ideálním případě zohlednit všechny z níže uvedených. 

 

Facebook Ads - 2024-08-01T094836.318

 

Váha a velikost 

Školní aktovka by měla vždy odpovídat konstituci vašeho dítěte. Měla by být co nejlehčí (váhy by se měla ideálně pohybovat kolem 1kg), aby zbytečně nepřidávala zátěž k už tak těžkým školním potřebám. Velmi důležitá však je pevná konstrukce - zpevněné dno a pevná záda. Batoh či aktovka by nikdy neměla přesahovat záda dítěte (měla by končit u kyčlí) a měla by je co nejpřesněji kopírovat.  

Ergonomické a anatomické vlastnosti 

S pojmy ergonomický a anatomický se setkáte při výběru školní brašny téměř vždy. Co to tedy znamená a jak je to pro vás důležité? 

Ergonomický = přizpůsobený potřebám uživatele s prvky bezpečnosti a správné zdravotní podpory držení a zátěže zad

Anatomický = tvarem vyhovující stavbě lidského těla

 

Laicky řečeno - jeden slouží jako zdravá podpora páteře a druhý zajišťuje, že aktovka nikde netlačí:)

 

Vhodná aktovka by tedy měla mít polstrovanou a ergonomicky tvarovanou zádovou část a anatomický zádový panel, který se přizpůsobí přirozenému zakřivení páteře. Také jsou důležité široké a měkce polstrované ramenní popruhy, které pomáhají rovnoměrně rozložit váhu a snižují tlak na ramena. Dále je dobré i vypolstrované pevné držátko vhodné pro malou dětskou ručičku a velmi zásadní jsou hrudní a bederní popruhy, které pomáhají stabilizovat aktovku a lépe rozložit váhu na zádech. 

 

Facebook Ads - 2024-08-01T094738.362

 

Materiály  

Každá školní aktovka i batoh by měly být vyrobeny z kvalitních, odolných, ale také nepromokavých materiálů, které vydrží každodenní používání a dají se snadno čistit. Věnujte pozornost pevnému a vyztuženému dnu - aktovka musí být velmi stabilní, nepřevracet se (skvělé je například dno s plastovými nožičkami proti promoknutí). Také zipy a spony by měly být pevné a pro děti snadno ovladatelné (oblíbené je například bezporuchové zapínání Fidlock od značky Stil). Velkou výhodou je u některých aktovek zabudovaný systém Air Flow, který díky cirkulaci vzduchu zabraňuje pocení v zádové části. Některé školní batohy mají také nastavitelný zádový panel, tzn. jsou rostoucí. 

 

Tip:

Pokud chcete, aby vašemu školákovi batoh vydržel co nejdéle, zvolte Junior batohy od značky Stil, které mají v zádové části 3 stupně nastavení, které posouváte podle aktuální výšky. Jsou super lehké - váží dokonce méně než běžná školní aktovka (0,9 kg). Jsou vhodné pro děti od 1. třídy a děti velmi drobné.

 

Vnitřní uspořádání a organizace

Neméně důležité je také vnitřní uspořádání školních aktovek. Hlavní přihrádka by měla být dostatečně prostorná, aby pojmula všechny učebnice a sešity. Právě tato část (s nejtěžšími věcmi) by měla být co nejblíže k zádům. Další oddělené kapsy a přihrádky umožňují dobrou organizaci ostatních školních potřeb, jako jsou penál, láhev na pití, svačina, atd. Některé aktovky nabízejí i částečně termoizolační kapsu na lunchbox či všelijaké postranní kapsičky na drobnosti.

 

Facebook Ads - 2024-08-01T095403.803

 

Bezpečnostní prvky

Do každé aktovky by měly být zakomponované reflexní bezpečnostní prvky, díky kterým je váš školák více viditelný v dopravním provozu. Měly by být ideálně na všech stranách batohu/aktovky, aby co nejvíce zajišťovaly bezpečnost. 

 

Facebook Ads - 2024-08-01T094806.252

 

Doplňky

Některé aktovky nabízejí i další doplňky, jako například postranní stahovací přezky na ztenčení prázdného batohu nebo moderní magnetické zapínání, dále vnitřní štítky a jmenovky či zabudované spony a karabiny na klíče nebo peněženku. 

 

Facebook Ads - 2024-08-01T094818.889 

 

Vzhled a barvy? 

Možná si v souvislosti s výše uvedenými kritérii řeknete, že vzhled je při výběru aktovky to nejméně důležité. Dovolím si oponovat. Estetika školní aktovky je pro malého školáka nesmírně důležitá!:) 

Zkuste proto vy, rodiče, vybrat značku a typ, na vašem potomkovi pak nechte volbu vzorů a barev. Možná (a nejspíš ano:) vybere na míle daleko od vašeho vkusu a preferencí, ale bude šťastný a spokojený. A vás alespoň může hřát vědomí, že jste vybrali správně a kvalitně a že váš čerstvý školáček je skvěle připravený na svá nová školní dobrodružství! :)

 

Vaše Tereza z Monbaby

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz